sti: historisk mad > juleopskrifter  > pebernødder >



Pebernødder


Pebernødder var oprindeligt - i hvert fald på landet - kugler lavet af rug- eller rugsigtemel tilsat sukker og krydderier. Navnet hentyder ikke nødvendigvis til, at de har indeholdt peber, men skyldes nok snarere den gamle betydning af ordet peber, som også kunne betyde krydderier mere generelt. I den første kogebog skrevet af en dansker på dansk fra 1703 står denne ældst kendte opskrift på pebernødder, vi kender fra Danmark, men de omtales helt tilbage i middelalderen. Til sammenligning er citeret en noget senere opskrift fra 1795. Jeg foreslpår i min udgave, som er lavet på basis af den fra 1703, at man tilsætter et hævemiddel i form af hjortetaksalt. Det giver knapt så hårde, men til gengæld lækkert sprøde pebernødder.

Pebernødder
Tag et Pund Puder=Sucker/ et Pund fiint Hvedemeel/ fem Æg/ et Lod Cardemomme/ et Lod Kaneel og Muscatblomme tilsammen/ et Half Lod Aniis/ lidet Peber/ tre Lod Muskat/ to Lod Citronskaller/ og meng det tilsammen. Anna Elisabeth Wigant: En Høy=Fornemme Madames Kaagebog. Kiøbenhavn (1703) 1710, side 175.

Pebernødder
Tag 1 Pund Sukker, 1 Pund Meel og 2 æg, slag de sidste med Sukkeret én Times Tid over en ganske jevn Ild, tag det saa fra Ilden, søød og bland samme tillige med Meelet, ½ Pund hakkede Pommerandsskaller, 2 Muskatnødder, 2 Lod Kaneel, 1 Lod Nelliker, 1 Lod Engelsk Kryderie og ¼ Lod hvidt Peber, giør en fast Deig deraf, dan runde Pebernødder og bag dem ved god Heede.
Lovise Beate Augustine Friedel: Nye og fuldstændige Confectyr=Bog, Kiøbenhavn 1795, side 41-42.


500 g puddersukker
500 g hvedemel
5 æg
15 g kardemomme
15 g kanel og muskatblomme
8 g anis
lidt peber
45 g muskat
30 g citronskal, fintrevet
2 tsk. hjortetakssalt

Sukker, mel blandet med hjortetaksalt og æg blandes med krydderierne. Der trilles små kugler af den, der sættes på en smurt bageplade evt. på bagepapir på en bageplade og bages ca. 10 minutter ved 180 grader (varmluft).


© De Arte Coquinaria