sti: historisk mad> opskrifter  > vikingetid >

Gammel ost

Et kongeligt måltid

Ost er svær at påvise arkæologisk, men vi ved, at der allerede i yngre stenalder er fundet keramik, som må være anvendt til ostefremstilling. I starten har det vel bare været friskost lavet af syrnet mælk, man fremstillede. Hvornår man begyndte at kunne lave faste oste, som dem vi kender i dag, vides endnu ikke. Det kræver kendskab til osteløbe, men som en tilhører til et af mine foredrag engang meget klogt sagde, så skal man bare prøve at opbevare sin mælk i en kalvemave én gang for at opdage, at den kan få mælken til at skille, og så er osteproduktionen allerede i gang. Så der er ingen grund til at tro, at man ikke kendte til den faste gule ost i vikingetiden. Vi ved fra middelalderen, at de gamle oste var særlig eftertragtede og blev betragtet som særligt fine. Derfor er den forslået her.

Naturligvis ingen opskrift, men skaf nu en god og gammel ost (de hænger ikke på træerne!), men prøv hos en rigtig ostehandler, som selv lagrer sine oste. Det er ikke nok, at den smuldrer - den skal være lagret længe og godt.
Server den med rugbrød og evt. tørrede skiver af æble og pære samt evt. nødder.




© De Arte Coquinaria