sti: historisk mad >  opskrifter  > renæssanceopskrifter >


Renæssanceopskrifter

Nøddekonfekt


Tysk 1581

Søde sager og konfekt blev ikke bare anvendt som dessert. Det blev serveret imellem de øvrige retter igennem hele måltidet, og stod desuden rundt omkring i de kongelige gemakker.

Nøddekonfekt

Nim Mandeln/ die weiss und wohl geweicht seind in kaltem Wasser/ schneidt sie fein länglicht unnd dünn/ nim kleine Risein darunter/ die sauber ausgewaschen seyn/ wirff sie in Sirup/ der dick gesotten ist/ und lass wol darmit sieden. Thu es aus auff ein Oblat/ das fein rundt aufgestochen ist/ und lass es fein kalt werden/ so ist es gut und zierlich.

(Marx Rumpolt: Ein New Kochbuch: Von allerley Zugehörung zum Braten, Frankfurt 1581 p. 180-181)



100 g mandler/hasselnødder
50 g korender
3 dl sirup
små runde vafler (kan bl.a.fås hos Specialkøbmanden)

Mandler og nødder hakkes fint. Siruppen koger lidt ind inden det hakkede og korenderne tilsættes. Lad det koge lidt inden der sættes en lille klat af blandingen på hver oblat.


© De Arte Coquinaria