sti: historisk mad >  opskrifter  > renæssanceopskrifter >

Renæssanceopskrifter

Jordbærtærte


Jordbær har været spist i Danmark i årtusinder. De gror vildt i Danmark, men man formoder, at de har været dyrket i hvert fald siden før 1400. De nævnes tit fra 1500-årene og frem. Enkedronning Sophie, Frederik 2.'s mor fik i 1595 bær tilsendt fra Mecklenburg til sit domicil på Nykøbing Slot på Falster og i 1603 bestiller hun 173 potter jordbær fra Rosenborg til at sætte på brændevin. I 1600-årene samles endnu mange bær i naturen (skovjordbær), selvom man også dyrkede dem i haver.
Skal denne tærte laves historisk korrekt, skal man nok bruge den type bær, vi kalder skovjordbær, for de dyrkede jordbær har en hel anden smag. Men tærten smager også dejligt med de dyrkede og kan varmt anbefales. Rumpolt anbefaler, at man, hvis bærrene er friske, bruger dem hele, men hvis de ikke er friske, kan man lave dem til mos og lægge et lag rasp under.
Jeg forslår, at gøre begge dele, så de hele bær placeres på et lag sukkerrasp med jordbærmos over, som bages, hvorefter de hele bær kommes på efter bagningen. Tærten kan evt. serveres med datidens flødeskum, som var sødet og evt. tilsat hvederrasp. Jeg forslår knuste makroner i stedet.


Erdtbeer Turten/ wen sie frisch seyn/ fo mach sie gans ein mit Zimmel und Zucker. Seind sie aber nicht frisch/ so streich sie durch/ thu gerieben Weck darunter/ so wirdt die Füll desto steiffer. Du magst Butter darunter thun oder nicht/ so ist es auff beide manier gut.
Marx Rumpolt: Ein New Kochbuch, Frankfurt am Mayn 1581, opslag 177, nr. 12.



Tærtedej:

300 g hvedemel
150 g blødt smør
100 g flormelis
1 æg

Ingredienserne til dejen arbejdes sammen til en sammenhængende dej. Stil dejen koldt - gerne i køleskab - mindst en halv time før den skal rulles ud.

500 g friske jordbær eller
500 g dybfrosne

bruges dybfrosne anvendes også 1 kop rasp
50 g smør

ca. 200 g sukker
1 tsk. kanel

En tærteform fores med dejen rullet smukt tyndt ud. Bruges friske bær blandes de med sukkeret og kanelen og fordeles smukt på tærten. Drys med ekstra sukker til sidst. Bag den i 20 minutter. Lad den køle inden den spises.

Man kan servere snemos, dvs. flødeskum tilsat lidt makronrasp og sukker til.


© De Arte Coquinaria