sti: historisk mad>  opskrifter  > middelalderopskrifter >

Middelalderopskrifter

Tærte til fasten


Faste blev i middelalderen i vores del af verden oftest praktiseret ved, at man afstod fra kødmad og erstattede dette med fisk. En anden og mere skrap form var, at man også udlod fisken. Der var så kun mælkemaden og den vegetabilske kost tilbage, - et problem, når man om vinteren var ved at løbe tør for grønsager og frugt og køerne ikke ydede mælk.
Denne opskrift er et eksempel på fastemad uden kød og fisk. Ingredienserne viser, at der er tale om en sommerspise, men med de muligheder vi har i dag, kan den jo sagtens laves om vinteren.


"Forme of Cury", udg. i:

[ovennævnte værk p. 136]
"Tart in ymbre day. Take and perboile oynouns & erbis & presse out þe water & hewe hem smale. Take grene chese & bray it in a morter, and temper it vp with ayren. Do þerto butter, safroun & salt, & raisouns corauns, & a litel sugur with powdour douce, & bake it in a trap, & serue it forth."

Ca. 1390. Curye on Inglysch, ed. Hieatt & Butler, London 1985



Tærtedej:
250 g hvedemel
150 g smør
1 æg
½ tsk. salt
1 tsk. koldt vand

3 store løg
lidt frisk kørvel og/eller persille
1 spsk. smør
100 g frisk ost
5 æg
2 spsk. rasp
¼ g safran
1 tsk. salt
1 knsp. sukker
½ tsk. kardemomme
½ tsk. muskatblomme
ca. 2 spsk. korender

Dej: det bløde smør smuldres med mel og salt og dejen samles med æg og lidt vand. Lad den hvile i køleskab en time og udrul den. En tærteform (ca. 25 cm) beklædes med dejen, der prikkes med en gaffel. Forbages ca. 15 minutter ved 200 gr..
Fyld: Løgene hakkes og kommes 1 minut i kogende vand. Dryppes godt af og vendes endnu varme sammen hakkede krydderurter og smør. Safran kommes nogle minutter i lidt varmt vand. Dette og alle de øvrige ingredienser røres i løgmassen. Det hele kommes i den forbagte tærte, der bages ved 180 gr. i 30-40 minutter, indtil massen er hævet og lysebrun.


© De Arte Coquinaria