sti: historisk mad>  opskrifter  > middelalderopskrifter >

Middelalderopskrifter

Salat


Salat blev - på trods af hvad man ellers læser om middelalderens madvaner - spist. Det nævnes bare sjældent. Men Frederik 2.'s betroede mand Mogens Gyldenstjerne spiste bl.a. salat, dog efter ordre fra sin læge kun bestående af karse og havesalat. Almindelige salattyper som dansk havesalat og endivie blev anvendt, men de krydredes med store mængder af alle mulige andre haveurter f.eks. hjulkrone, rude, Portulak, sødskærm, og diverse krydderurter. Desuden tilsattes mange forskellige løgtyper - også hvidløg - samt en olivenolie-eddike-dressing, som vi kender det i dag.
Det er vigtigt at lade krydderurterne komme til orde i denne ret. Ideen er at have lidt salat og så masser af kraftigt smagende urter. Hvis hvidløg direkte i salaten er for skrapt, kan man lave en god hvidløgsdressing på olivenolie og vineddike.


"Salat. Take persel, sawge, grene garlec, chibolles, oynouns, leek, borage, myntes, porrettes, fenel, and toun cressis, rew, rosemarye, purslarye; laue and waische hem clene. Pike hem. Pluk hem small with thyn honde, and myng hem wel with rawe oile; lay on vyneger and salt, and serue it forth."

"Forme of Cury" i Curye on Englysch, ed. Constance B.Hieatt & Sharon Butler, London 1985, side 115 nr. 78.



havesalat
endivie
persille
salvie
hvidløg
løg
porrer
hjulkroneblomster
mynte
forårsløg
fennikel
brøndkarse
karse
rude
rosmarin
portulak
olie
vineddike
salt

Vælg frit blandt ovenstående. Rens alle urter, riv eller pluk dem i små stykker. Bland godt med lidt god olie, tilsæt vineddike og salt.


© De Arte Coquinaria