sti: historisk mad>  opskrifter  > middelalderopskrifter >

Middelalderopskrifter

Muslinger i sovs til fasten


I Danmark praktiseredes fasten oftest ved en afståelse fra kød. Det betød, at der var stor brug for fisk i de mange fasteperioder året rundt. Fersk fisk var en stor delikatesse, især ferskvandfisk, mens skaldyr synes at have lidt under at være noget ringeagtede. Ikke desto mindre er her en opskrift på muslinger. Den er godt nok fra et engelsk håndskrift, men der synes at have været samme holdning til skaldyr der som her i Danmark.
Ingefæren og safranen i denne ret klæder muslingerne fantastisk godt og viser, hvor raffineret det middelalderlige køkken kunne være.


"Muskles in brewet. Take muskels: pyke hem; seeþ hem with her owne broth. Mak a lyour of crustes of brede & vyneger; do in oynouns mynced, & cast the muskels þerto & seeþ it. & do þerto powdor fort with a lytel salt & safroun: the same wise make of oysters."

O. 1390. "Forme of Cury", udg. i: Curye on Inglysch, ed. Hieatt & Butler, London 1985, p. 126, nr. 125



1 kg friske muslinger
½ dl brødkrummer
lidt hvidvinseddike
1-2 løg
2 dl hvidvin
lidt hvid peber
½ tsk. stødt ingefær
½ g safran

Rens og damp muslingerne. Køl dem og udtag. Si væden gennem et klæde. Brødkrummerne fugtes med ganske lidt vineddike. Henstår kort og blendes. Tilsæt løgene der er hakket fint og stegt klare. Bland dette med hvidvin og kogevæden fra muslingerne (ca. 1 dl), samt krydderierne. Lag simre mindst 10 minutter, tilsæt muslingerne og fortsæt til muslingerne er varme. Servér.


© De Arte Coquinaria