sti: historisk mad>  opskrifter  > middelalderopskrifter >

Middelalderopskrifter

Mandelmælk til fasten


Mandler var - på trods af den høje pris for denne importerede luksusvare - populære i festmad. De var velegnede til at gøre fastemaden mere spændende. Især brugte man denne mandelmælk, som anvendtes omtrent som man gjorde det i det indiske og thailandske køkken anvender kokosmælk.


"Cold Mylk of Almonds. To mak cold mylk of almondes put fair water in a pot with sugar or honey clarified so that it be douce. Then salt it and set it on the fyere and when it is at boilling scom it and let it boile awhile. Then tak it from the fyere and let it kele. Then blanche youre almondes and grind them, and temper them with the same water in to a good thik mylk, and put it to wyne that it may have a good flavour ther of, and serve it. then cut bred and toist it and baist it and toist it again that it be hard and serve them one disshe and the mylk in any other disshe."

1467. A.Napier: A Noble Book off Cookry ffor a Prynce houssolde, Lodon 1882; citeret i: Lorna Sass: To the King's Taste, London 1976, side 116



1½ dl smuttede mandler
1-2 spsk. isvand
1½-2½ dl kogende vand
1½ tsk. honning
1 knsp. salt

Mandlerne blendes kraftigt. Under processen tilsættes evt. 1-2 spsk. isvand for at undgå at massen bliver fedtet. Blendes til grovkornet eller helt fin masse efter ønske/anvendelse. Opløs honning og salt i det kogende vand, hæld det over mandelmassen og lad det stå 10 minutter under jævnlig omrøring. Kan evt. sigtes hvis en meget blød, jævn masse ønskes. Holdes på køl 3 dage.


© De Arte Coquinaria