sti: historisk mad>  opskrifter  > middelalderopskrifter >


Middelalderopskrifter

Frugttærte til fasten


Kager i moderne forstand var i sagens natur egnede til fastemad, da de jo ikke indeholder kød eller fisk. Denne er dog specielt angivet til at være egnet til fastemad, sandsynligvis, fordi den indeholder mandler. I middelalderen havde man ikke den skelnen mellem det søde og det salte køkken, som vi har i dag. Man kunne derfor godt finde på at erstatte mandlerne i denne ret med fisk eller kød, når der ikke skulle fastes.
I den her gengivne udgave med mandler er, det er dog en usædvanlig lækker tærte, som varmt kan anbefales.

Frugttærte til fasten

"Leche frys in lentoun. Drawe a thik almaunde mylke with water. Take dates and pyke hem clene with apples and peeres, & mynce hem with prunes damysyns; take out the stones out of the prynes, & kerue the prunes at two. Do therto raisouns coraunce, sugur, flour of canel, hoole macys and clowes, gode powdours & salt; colour hem vp with saundres. Meng thise with oile. Make a coffyn as thou didest bifore & do this fars therin, & bake it wel, and serue it forth."

O. 1390. Forme of Cury", udg. i: Curye on Inglysch, ed. Hieatt & Butler, London 1985, p. 135, nr. 166.



Mørdej:
300 g hvedemel
150 g smør
100 g flormelis
1 æg

Fyld:
2-3 dl tyk mandelmælk (se opskrift)
6 dl. finthakkede, sure æbler
6 dl. finthakkede pærer
1½ dl udstenede, finthakkede svesker
1 dl udstenede, hakkede dadler
1 dl korender
2 spsk. sukker
½ tsk. muskatblomme
1½ tsk. kardemomme
½ tsk. sandeltræ
100 g smør
lidt salt efter smag

Mørdej: Dejen samles, hviler ½ time, køligt men ikke koldt, og udrulles. En rund tærteform beklædes med dejen. Forbages 10 minutter. Fyld: De hakkede frugter og krydderierne blandes med lidt smeltet smør samt mandelmælken. Bages ved 180 gr. i 20-30 minutter afhængig af tykkelse. Serveres kold (men ikke fra køl!).


© De Arte Coquinaria