sti: historisk mad >  opskrifter  > kager >

Kringle


Dej:
3½ dl mælk (fuldfed)
125 g smør
25 g gær
500 g hvedemel
10 stk. kardemomme (eller 1 tsk.)
25 g sukker

Fyld 1:
60 g rosiner
60 g korender
15 g sukat, finthakket, valgfrit, dog trækkes det i så fald fra rosiner og korender

eller

Fyld 2:
60 g rosiner
60 g korender
20 g sukat, finthakket
125 g smør, blødt
125 g sukker

Pynt:
æg til pensling
75 g groft sukker
75 g mandler i splitter

Lun mælken og smelt smørret i den. Lad det køle ned til 37 grader, og tilsæt mel, kardemomme og sukker samt ingredienserne fra fyld 1 og ælt dejen godt, så den slippet bord og hænder. Hæver overdækket et lunt sted til dobbelt størrelse.
Slås ned og formes som en lang pølse, som lægges som en kringle. Den efterhæver et lunt sted i 30 minutter, pensles med æg og drysses med groft sukker og mandelsplitter.
Bages ca. 15 minutter ved 180 grader til den er nøddebrun.

Alternativt kan man lave dejen, mens man undlader fyld 1. Lade den hæve, slå den ned og lave en lang bred bane af dejen. Ingredienserne til fyld 2 røses sammen og placeres midt på den lange bane, og man folder nu denne sammen om fylden ved at bukke begge sider ind over denne og lade den nå sammen oven på den. Pensles med sammenpisket æg og drysses med groft sukker og mandelsplitter og bages som ovenfor.


© De Arte Coquinaria