sti: historisk mad >  opskrifter  > kager >

Honningkage Christiansfeld


(Inge Adriansen: Sønderjysk kogebog med mine tilføjelser)

Honningkage 125 g honning
125 g brunt puddersukker
1 æg
250 g mel
2 dl fløde - gerne sur
2 tsk. kanel
1 tsk. nelliker
¼ tsk. muskat
2 tsk. koriander
1 tsk. ingefær
1 tsk. kardemomme
30 g pommeransskal, finthakket eller 1 appelsin, skallen uden det hvide revet
½ tsk. hjortetaksalt
½ tsk. potaske

Honningen varmes op i en gryde, tilsættes sukkeret og krydderierne og afkøles. Tilsættes fløde, mel og æg, når temperaturen er så man kan røre ved massen uden at brænde sig. Kom dejen i en smurt bradepande og bag den ved 170 grader.
Kagen skal bage 40 til 60 minutter. Efter 40 minutter tjekkes kagen ved at stikke i den med en nål eller en tandstikker af træ. Hvis der hænger dej ved, skal kagen have mere.

Kagen er bedst dagen efter. Den kan skæres i skiver og spises med tandsmør eller serveres med glasur eller chokoladeovertræk.


© De Arte Coquinaria