sti: historisk mad >  opskrifter  > herregaardsmad >

Herregaardsmad

Svesketærte


At tørre sommerens frugter var en nødvendighed, hvis man ville bevare den gode høst til vinteren. Hernede på øerne var det især æbler, pærer, kirsebær og blommer, man tørrede. En kage som denne, har det derfor været muligt at servere, når der skulle noget lækkert på bordet om vinteren, hvor der ingen frisk frugt var at få fat i.


Tre pund Svedsker kog dem/ og naar de er kogede/ pil Stenene ud af dem/ og hak dem smaa/ kom den i en Skaal/ og kom derudi Sucker/ Kaneel/ neglickepulver/ reven Æble og Corender/ og rør det vel tilsammen.

Fra en Høy=Fornemme Madames Kaagebog, Kiøbenafn 1710, pp.138, nr. 21



Giver 8-10 stykker

400 g svedsker u. sten
50 g sukker
1 tsk. kanel
½ tsk nelliker
1 syrligt æble (f.eks. Belle de Boscop)
1 dl korender

Mørdej (se Mørdej)

Svedskerne og korender koges forsigtigt med sukkeret under omrøring. Sandsynligvis koger de så meget ud, at de ikke behøver at hakkes bagefter. Tilsæt kanel og nelliker. Æblet rives og blandes med svedskemassen .

En tærteform med en diameter på 25 cm smøres og beklædes med dejen, hvorefter fylden fordeles forsigtigt i formen. Bages ved 160 grader i ca. 45 minutter.


© De Arte Coquinaria