sti: historisk mad >  opskrifter  > herregaardsmad >

Herregaardsmad

Compot af jordbær


Laves ligesom Compot af Hindbær.

Compot af hindbær
(Hans Heinrich Petersen: Nye Original Dansk Koge= Bog for Fruentimmer som selv forestaae deres Køkken eller vil have Tilsyn ved dets Bestyrelse, Hegelund 1806)

Man kommer omtrent ligesaa meget Sukker, som Hindbær, i lidt vand, og koger det indtil det bliver til Sirup. Kom saa ret store udsøgte Hindbær deri, og lad det trække paa langsom Ild, saa at det opløser sig af sig selv, at Hindbærrene blive hele og Siruppen tynd derved. Ret dem an paa en Salatier.

8 kuverter

Til siruppen:
200 g jordbær
200 g sukker

Derefter:
400 g jordbær

Først koges siruppen. Jordbær og sukker koges med en anelse vand til en sirup, dvs. at bærrene er kogt ud. Tilsæt nu de hele jordbær og lad det stå ved meget lav varme til jordbærrene har afgivet deres væde, men stadig er hele og syrlige.

Server med flødeskum tilsat citronskal, sukker, vanilje og evt. ovntørret rasp af rugbrød. (Fra C. Jacobsens kogebog fra 1815).

Jordbær=eller hindbær=snee

Denne dessert af flødeskum blandet med bær er meget lækker, men man kan, hvis man i bærsaesonen ønsker at have bærrene for sig selv, servere de marinerede bær eller en frugtkompot med "snemos" - dvs. flødeskum - til i stedet.

En stærk Flødeskum anrøres med knuste Jordbær eller Hindbær, Sukker, reven Citronskal, Bergamot eller Fleurs d'orange; det kan serveres i Glas eller Kremkopper til Desert.

(C. Rostrup: Fem Hundrede Recepter i Kogekunsten eller veiledning for Bestyrere af Herskabskjøkkene som til Huusholdningsbrug. Kjøbenhavn 1844, side 141, nr. 45)

Til 10 personer

250 g bær evt. frosne, men optøede
60 g flormelis
citronskal, fintrevet af ¼ citron
2 tsk. orangeblomstvand

½ l piskefløde, pisket stift

Bærrene blandes med sukker, citronskal om orangeblomstvand. Rør det bare godt sammen med en gaffel eller hvis friske bær bruges - en blender eller køkkenmaskine.

Pisk flødeskummet og server den i små portioner med bærmosen ovenpå.


© De Arte Coquinaria