sti: historisk mad >  opskrifter  > bondemad >

Bondemad

Syltemælk


Tidligere havde man ikke mælk året rundt som i dag. Det var først når køerne i sommermånederne kom på græs og havde kælvet, at de gav mælk til husholdningen. Tykmælk var derfor en sommerspise. Men den skulle spises frisk. Rester afdryppede man, som vi kender det fra den græske og tyrkiske yoghurt, og fik syltemælk. Denne spise kendes fra store dele af landet og blev indtaget på forskellig vis. I denne sjællandske version, som gerne var lavet på fåremælk, er den krydret med allehånde, salt og farin. Den blev sat på bordet sammen med rugbrød og blev som pålæg anvendt som aftensmad. Andre steder i landet, serveredes den med piskefløde til og drysset med kanel og sukker. Når tykmælken er afdryppet, kan herefter holde sig meget længe i en lufttæt beholder i køleskabet.

Syltemælk (Sjælland - især sydøst)

4 personer

1 l tykmælk eller yoghurt af fåremælk (komælkstykmælk f.eks. fra Thise kan bruges)
lidt sødmælk
½ tsk. salt
½ tsk. allehånde
1 spsk. farin

Placér en sigte over en skål og for sigten med et viskestykke. Hæld tykmælken i og lad det stå og dryppe af i nogle timer, til tykmælken er så fast, at man kan skære i den. Den kan nu kommes i en lufttæt beholder og opbevares i køleskabet.
Når den skal bruges, røres den lind med lidt fuldfed mælk, og smages til med krydderierne. Lad den stå koldt og trække en times tid, før den skal spises.


© De Arte Coquinaria