sti: historisk mad >  opskrifter  > bondemad >

Bondemad

Svupsakker


Af disse tre retter er denne særlige udgave af æbleskiver nok dem, der endnu kendes, selvom de ikke mere bliver spist rundt om i de falsterske hjem. Æbleskiver kaldtes her på øerne nonner. Når det skulle være rigtigt godt, kunne man finde på at flække dem, mens de endnu var nybagte, og hældte en sjat brændevin i. De var længe populære på såvel Lolland som Falster, og det er klart en af de retter, man nævner som typiske, måske mere pga. af deres virkning end deres kulinariske kvaliteter.

Til 4 personer:

250 g hvedemel
2 spsk. smør
5 dl mælk
3 æg
½ tsk. kardemomme
25 g gær
1 spsk. sukker
½ tsk. salt
3 syrlige æbler f.eks Belle de Boscob
sukker og kanel-drys til æblerne

Sukker og syltetøj til servering
Brændevin - f.eks. en god æblebrændevin

Lun mælken til den er fingerlunken og opløs gæren i den. Bland mel, kardemomme, sukker og salt i. Dæk det til og lad dejen hæve et lunt sted i et par timer. Æblerne skrælles og kernehuset fjernes, og de skæres i små stykker. Drys dem med lidt sukker og kanel. Tilsæt æggene et efter et til dejen. Hvis den stadig er meget tyk, bør den fortyndes med lidt mælk. Varm æbleskivepanden godt, kom lidt smør i hvert hul og en klat dej efter. Læg et stykke æble i hver og vend dem. Bag dem færdige. Mens de endnu er varme, hældes en sjat snaps ned i hver, før de spises.

Til maden drikkes Høstøl fra herregården Krenkerups bryggeri





© De Arte Coquinaria