sti: forside >  opskrifter  > andet >


Kvædebrød

Bearbejdet af Bi Skaarup

Kvædemarmelade 1785


Trods den originale titel på denne opskrift, er der tale om kvædebrød. Denne konfekt lavet af kvæder har gamle aner. Allerede kong Hans dronning fik lavet kvædebrød af en portion kvæder, hun fik forærende i starten af 1500-tallet, og retten er uden tvivl ældre. Kvædebrød minder i deres krydrede syrlighed en smule om den vingummitype, der kaldes flæsk, men de er langt rigere og mere komplekse i smagen end dette kemiske industriprodukt. Opskriften her anbefaler, at man skræller og river kvæderne, inden man koger dem. Det er ikke nødvendigt, hvis man blot blender massen inden den tørres, kommer der et smukt ensartet og velsmagende produkt ud af det. Den anbefalede bergamotteolie giver dem en Kongen af Danmark-bolsje-smag, som også kendes fra Earl Grey te. Den kan sagtens udelades, hvis man ikke bryder sig om den, det samme kan vaniljesukkeret, og de kan med held erstattes af ingefær, kanel og evt. også citronsaft for at give lidt syrlighed. I stedet for at vende brødene i tesukker, som er den klassiske serveringsmåde, kan man vende dem i Valrhonakakao (kan bl.a. fås i Irma). Det løfter dem op i en helt anden klasse af konfekt.


Kvædemarmelade 1785

Marmelade af Qvæder.
Af vel modne, skrællede og fiint revne Qvæder tages det fineste, som falder inden fra Rivejernet, hvorpaa de skal rives. Til et Pund af disse fiinrevne Qvæder hører et Pund fiint Sukker og Skallen af tre Citroner reven. Noget meget fiint hakket Vanillie, nogle Draaber Bergamot og lidet rødt Flor afpresset Saft skal koges i en Kasserolle ganske tykt, der røres bestandig, og, naar det er som en Grød og slipper Kasserollen, skal det i nogle smaa Steenformer, der have Skikkelse af noget, og ikke ere for dybe. Det tages koldt af Formen, tørres paa Papiir i en Bagerovn, og i lang Tid konserveret kan bruges til Deser. (Carl Müllers nye Koge=Bog for den retskafne Huusmoder, Kjøbenhavn 1785, side 271)



500 g kvæder i kvarter med kernehuset fjernet
250 g sukker
1 tsk. vaniljesukker
1 citron, det gule af skallen revet fint
evt. 1 dråbe bergamotteolie

Kog kvæden eller kvæderne til de lige er nok. Prøv at stikke i en med en nål. Den skal føles blød. Tag den op og lad den køle af. Skræl den og riv kødet på et rivejern ind til det hårde kærnehus. Vej evt. frugtkødet. Der skal bruges ½ så meget sukker, som der er kød.

Kom det i en kasserolle med sukkeret, vaniljesukker og den fintrevne citron. Lad det koge under konstant omrøring indtil massen koger helt ud og bliver jævn.

Fordel den nu jævnt på et stykke bagepapir eller en bagemåtte i ½-1 cm's tykkelse i en pæn firkant med rette sider. Den kan nu tørres i ovnen ved 80 grader indtil den slipper underlaget nemt og hænger sammen.

Tag den ud og lad den køle af. Massen kan nu skæres i pæne firkanter, der vendes i tesukker. Opbevares bedst på bagepapir i fri luft, så de kan holdes tørre.


© De Arte Coquinaria