sti: forside >  opskrifter  > andet >


Salat af grønne bønner og pærer


Bearbejdet af Bi Skaarup

Frugter, især pærer og æbler, har i århundreder været en vigtig del af ernæringen på Lolland-Falster, som jo byder på exceptionelt gode forhold for frugtavl. I sæsonen var det de friske frugter, man brugte, men resten af året var det tørrede. Man skar skiver på tværs af frugterne med kernehus og tørrede dem. Tørrede æbler og pærer indgår i mange retter på øerne, bl.a. supper og stuvninger med kød og selvfølgelig i grøden.
Grønsager blev nedsaltet, også de grønne bønner. Denne salat er sammen med den sprængte lammebov inspireret af en gammel lolland-falstersk ret, som består af braiseret lammebov med tørrede pærer og saltede og udvandede bønner. I dag, hvor vi kan få frisk frugt og friske grønsager meget af året, behøver vi ikke bruge de konserverede. Derfor indgår bønner og pærer i en salat her, i stedet for at blive kogt med i den sidste del af braiseringen. Senneppen har altid været vigtig på landet, hvor det salte kød krævede et kraftigt modspil.

250 g grønne bønner
2 doyennepærer
2 hjertesalathoveder

Dressing:

2 spsk. dijonsennep
2 spsk. æbleeddike
3 spsk. olivenolie

Del salaten op i enkeltblade og skyl den. Lad den dryppe af i en sigte og tørre på et tørt viskestykke til den skal bruges.

Bønnerne nippes og koger 2-3 minutter, så de stadig er sprøde, men ikke mere smager rå. Lad den dryppe godt af i en sigte.

Imens skæres pærerne i kvarte, kernehuset fjernes, og de skæres i tynde både, mens skrællen bevares på.

Ingredienserne til dressingen piskes sammen. Læg salatbladene i en lav skål, arranger bønner og pærestykker ovenpå og hæld dressingen over.

God til letsprængt braiseret svineskank eller ditto lammebov.


© De Arte Coquinaria