sti: forside >  opskrifter  > 1700-tallet >

Oplagt mælk - syltemælk

Bearbejdet af Bi Skaarup

Syltemælk og oplagt mælk (drænet tykmælk) var en udbredt spise blandt såvel bønder, som borger og adel i 1700-årene. Det blev helst fremstillet af fåremælk, men i mangel af bedre kunne komælk anvendes. Det drejer sig om en syrnet mælk, tykmælk, som man lod afdryppe. Ved syltemælk dryssede man evt. salt over og imprægnerede lerpotten, den opbevaredes i, med salt på ydersiden, så syltemælken kunne holde sig længe.
Jeg gengiver her Loofts opskrift, men den oplagte mælk omtales mange andre steder.


Sylte=Melk af Koe=Melk.
Sylte=Melk bliver ellers, som bekiendt, lavet af Faare=Melk, men naar man ikke kan have den, saa tager man en vel glasseret Potte, saa stor som man vil have den, og borer neden til, hvor Bunden begynder, et Hul, og sætter en Tap eller Svik deri, og øser saa Potten fuld af sød Melk igien, og lader den staa 5 Dage, tapper saa neden af, og øser den atter fuld af Sød Melk, strøer Salt derover og binder den til, dernæst giør man POtten net reen uden paa og gnier den med Salt, og saa ofte, som man vil bruge af Melken, saa maa Potten fyldes med sø Melk igien, røres igiennem og belægges oven paa med en linned Klud.

(Marcus Looft: Den Kongelige Danske og i Henseende til alle Slags Maader fuldstandige Koge=, Bage=, og Sylte=Bog, Kjøbenhavn 1766 (1804), side 389)



Tykmælk drænes i en sigte foret med et klæde, til den bliver fast og smages til med rosenvand eller orangeblomstvand og lidt sukker. Server den i pæne "opskeede" kugler eller bare lagt i en skål med tyk frisk fløde over og et drys sukker og kanel. Kan evt. også serveres med friske bær og sukker.


© De Arte Coquinaria